Blurring in de polder

leestijd: 4 min. 

Blurring is relevantie

In de media is al veel aandacht voor Blurring. De meest hype concepten, gevestigd in opkomende stadsgebieden komen voorbij. Community conceptstores waar het aanbod zorgvuldig en gecureerd is samengesteld rondom klantbehoeften en met een duidelijk klantprofiel voor ogen. Netwerken en kanalen worden gecombineerd om zo gebruik te maken van meerdere klantstromen en daar te zijn waar de klant je verwacht. Nieuwe marketen worden aangeboord, gedreven vanuit de kracht van de individuele partijen. Blurring als antwoord op de vraag rondom relevantie. De klant centraal stellen, het bieden van beleving, inspiratie en zo toegevoegde waarde bieden voor de klant. Een completer en verrassender retail aanbod te bieden als antwoord op de terugvallende traffic cijfers, winkelleegstand en de opkomst van spooksteden

Blurring in de polder

Als gevolg van urbanisatie en verschuiving van de omzet richting online, kunnen alleen de 20 grote steden met ruim 200.000 inwoners nog breed en afwisselend aanbod bieden voor recreatief winkelen. Bij kleine gemeentes is alleen nog ruimte voor het noodzakelijke functionele aanbod in de vorm van een supermarkt al dan niet aangevuld met dagvers aanbod van de slager of bakker. Binnen de financiële sector zien we al jaren een krimp in vestigingen. Centralisatie naar regio kantoren, verschuiving naar online bankieren en digitale dienstverlening en lokaal alleen nog een pin automaat waar voorheen het lokale kantoor gevestigd was. Maar wat gebeurt er met het vastgoed?

De opkomst van ‘de winkel van sinkel’

Binnen kleine gemeentes zien we nieuwe concepten ontstaan rondom behoeften aan functioneel non food aanbod. Sterk regionaal gebonden, persoonlijk, authentiek en een assortiment waarvoor men niet al te lang wil reizen en wat behoort tot de basis behoeften. Vaak worden voormalige bankgebouwen getransformeerd tot ontmoetingsplaatsen waar de lokale ondernemers en lokale boeren hun producten presenteren, diensten aanbieden, alles passend bij de basis behoeften van de lokale klant.

 

Wasmachine bij de supermarkt, kunst uitleen bij de bibliotheek, het tankstation als lokale kaartclub, de kantine van de tennisbaan als clubhuis voor de plaatselijke breiclub, allemaal voorbeelden van blurring in de polder. Locaties krijgen een nieuwe functie en rondom het kernaanbod worden aanvullende producten en diensten geboden, passend bij de lokale behoeften van de consument. Een vorm van Blurring die misschien niet zo hip en happening is, maar wel super relevant, authentiek en van toegevoegde waarde voor de lokale consument!

Deze Blog is geschreven door Suzanne van Kuijen, owner van Blur®ing connections.